26.06.2023 r. Uczestnicy naszych WTZ poznają walory i smaki przetworów z kuchni naturalnej. W tym roku przygotowywaliśmy przetwory z pędów sosny i kwiatów bzu czarnego. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Rozcieńczony z wodą i z dodatkiem kostek lodu staje się pyszną lemoniadą gaszącą pragnienie. Można dodać go również do herbaty, czy koktajli. Kwiaty najlepiej zbierać w porze rannej lub do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w dzień suchy i ciepły. Najlepiej jeśli bez rośnie z dala od ulicy. Syrop polecamy przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe. Natomiast syrop z pędów sosny zawdzięcza swoje cenne właściwości żywicom i olejkowi eterycznemu o działaniu przeciwzapalnym, odkażającym i wykrztuśnym. Wszystkie syropy przygotowaliśmy w czasie zajęć.
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230619_085611-4.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG-20230615-WA0003-5.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG-20230615-WA0007-5.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230531_071527-6.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230616_133753-4.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230616_133642-4.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230616_133829-4.jpg)
![](https://dpsczarne.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230616_133703-4.jpg)